De keuze van Maria Kooper

Film: The True Cost (2015)

Wie bepaalt de prijs? Dit is het echte verhaal over kleding. Het gaat over de kleding die wij dragen, de mensen die het maken en de impact van de mode-industrie op onze wereld. De prijs van kleding is sterk gedaald terwijl de kosten voor milieu en mensheid enorm is gestegen. Deze documentaire geeft ons een kijkje achter de schermen en vertelt het werkelijke verhaal.

Film: The True Cost (2015)

Website: Fashion Revolution

“Wij zijn de mensen die kleding dragen. Wij zijn de mensen die kleding maken.” Dit is de website van Fashion Revolution, de grootste modebeweging die burgers mobiliseert, politici overtuigt, onderzoek doet, educatieprojecten opstart en mensen ondersteunt bij juridische processen. Ze proberen een eerlijke en duurzame mode-industrie te creëren. De groep bestaat uit designers, academici, schrijvers, ondernemers, retailers, marketeers, producers, makers, arbeiders, modeliefhebbers en politici. Op deze website vind je al de verschillende terreinen waarop zij bezig zijn.

Website: Fashion Revolution

Boeken:

Geschiedenis en cultuur:

Vintage mode
Een goed gedocumenteerd naslagwerk over vintage mode. In meer dan 1000 voorbeelden komt elk aspect van de vintage damesgarderobe aanbod: jurken, rokken, hoeden, schoenen en tassen uit de jaren 20 tot de jaren 90 van de 20e eeuw. Heel veel inspiratie voor de mode van nu met foto’s, afbeeldingen en tekeningen. Een aanrader voor elke modeliefhebbers!

Modecrisis:

The Story of Stuff (2010)
De ecologische wereldproblemen hangen nauw samen met de economie. Het ene systeem komt in de problemen als het andere ongebreideld blijft groeien. Dat laat de auteur in dit boek zien. Hij pleit voor een systematische vernieuwing om het “verhaal van spullen” te herschrijven. Maria is heel enthousiast over dit boek en daarom verloten wij het onder ons publiek. Wil jij kans maken? Stuur een mailtje naar: geldersegast@rozet.nl

Identiteit:

Why fashion matters (2014)
Mode is een directe en intieme vorm van zelfexpressie. Het vertelt het verhaal van wie we zijn of wie we willen zijn. Ieder van ons heeft er mee te maken toch kleeft er en zweem van mysterie aan. Wie kan ons meer vertellen over deze fascinerende wereld van mode dan Francis Corner, directeur van London College of Fashion en een expert op mode en de mode-industrie.

Aktie!:

Loved clothes last (2021)
Wil je stoppen met kleding kopen? En ben je benieuwd hoe je duurzamer kunt leven? Dit boek zorgt ervoor dat je nieuwe manieren leert om kleding te maken, te vermaken en een frisse wind door jouw gaderobe te blazen op een duurzame manier. Het neemt jouw manier van shoppen onder de loep en inspireert je om andere keuzes te maken waarmee je jouw ecologische voetafdruk verkleint.

Toekomstdroom:

Het happy 2050 scenario (2021)
Babette Porcelijn is schrijfster, industrieel vormgeefster en oprichtster van Stichting Think Big Act Now. In dit boek schetst zij een totale visie op mens en maatschappij en geeft adviezen hoe wij de kwaliteit van het leven ingrijpend kunnen verbeteren. Hoe kan de mensheid als individu maar ook in groepsverband duurzamer en gelukkiger gaan leven? Voor jong en oud heel interessant!

Inspiratie:

Fashionpedia (2016)
Een mooi en compleet visueel naslagwerk waarin je alle technische termen van stijlen tot materialen tot productie kunt vinden met heel veel illustraties en infographics. Het is heel compleet, goed gedocumenteerd en toch makkelijk om te lezen. Als dit geen inspiratiebron is!