Let op: in week 18 is Rozet Centrum om 20.00 uur gesloten in plaats van 22.00 uur

Burgerschap

Burgerschap staat in 2023 en 2024 op de agenda van Rozet Onderwijs. Hoe maak je waarden als vrijheid, gelijkheid en solidariteit concreet voor de leerlingen middels kunstzinnige werkvormen? Onze adviseurs taal, kunst en erfgoed laten je graag zien hoe je meer inhoud kunt geven aan je burgerschapsonderwijs.

Bij burgerschapsonderwijs leren leerlingen functioneren in een diverse en democratische samenleving. Kunst- en cultuurlessen helpen leerlingen hun eigen plek in de samenleving te ontdekken. Ze leren samenwerken, omgaan met verschillen en zich inleven in een ander.    

Verschillende thema’s komen bij het burgerschapsonderwijs aan bod. Vrijheid, gelijkheid en solidariteit. Maar ook mondiale thema’s zoals globalisering, duurzaamheid en technologie. 

Rozet is betrokken bij de ontwikkeling van programma’s waarmee je deze thema’s concreet inhoud kan geven in jouw klas door middel van kunst- en cultuurlessen. Denk bijvoorbeeld aan het programma Keti Koti waar erfgoed, dans en taal samenkomen in een lessenserie over het slavernijverleden. Ook adviseren we je over passend aanbod en bemiddelen we tussen jou en kunstaanbieder via kunstenschool en lichten elke nieuwsbrief een aantal aanbieders uit die kunst en burgerschap samenbrengen. 

Co-creatie trajecten
Met een aantal scholen ontwikkelen we nieuwe programma’s en (kunst-)projecten die de burgerschapsthema’s verrijken. Zoals: Hoe kunnen de leerlingen kennis over de grote geestelijke stromingen in Nederland (religies) opdoen middels werkvormen uit de kunsten? Hoe kunnen we de diversiteit in afkomst van onze leerlingen vieren via kunst? 

Meer weten?
Wil je meer weten? Neem dan contact op met projectleider Anneke Ingwersen. 

Netwerkmiddag Kunst en Burgerschap

Tijdens de netwerkmiddag Kunst en Burgerschap op 20 september 2023 hebben we burgerschap verder uitgelicht. Bekijk hier de aftermovie van de netwerkmiddag: